Повелителят на "Дума"-та



„Скъпи приятели и колеги, търся трима младежи - студенти, напълно грамотни с българския език, компютърно грамотни също, да са в крак с интернет и новите технологии, да знаят кой е Бетовен, Чърчил или Вили Бранд, с владеене поне на английски език, да имат силно желание, хъс и самочувствие да станат отлични журналисти и да се научат на този прекрасен занаят“, написа Йордан Мичев новия повелител на вестник Дума във фейсбук.

Подставеното лице на орг.секретаря на БСП, Йордан Мичев демонстрира своите занижени изисквания за търсените нови кадри за повереният му вестник Дума. Мичев обяви, че търси младежи, които да знаят кой е Бетовен и Вили Бранд. В обявата му за работа няма и дума за леви разбирания, морал, етика и съпричастност към лявата идея.  Тези качества не са нужни, след, като самият и.д. главен редактор е назначен във вестника в разрез с всички норми на устава на БСП. 

Дори повече разбиранията на Мичев за журналистиката се заключават в това, че тя е “занаят”. Йордан Мичев, който учеше готварския занаят в Англия, явно е забравил, че първият урок във ФЖМК е “журналистиката е призвание”. Занаят е фризьорството и готварството, но журналистиката е призвание да показваш истината, да провокираш мисълта, да проповядваш на хората, чрез словото си честност и свобода. Тези качества не са важни за „Мичевата Дума“. Важно е да знаеш, кой е Чърчил и Бетовен. Може дори да не си чувал за Маркс или Благоев. И защо ли му е на “занаятчията” да знаеш за Благоев след, като в „Мичевата Дума“, ще пишеш за коноп и графитите в подлеза. За и.д.-то  е важно да имат “самочувствие да станат отлични журналисти”. 

Статия "Смешен плач, наместо програма в БСП"

За Мичевата Дума фашизмът е маргинална тема, а лявото ядро не важно, важно е да се привлича дясно ориентираният избирател. Нима ви учудва? Е, какво сте очаквали, когато на чело на партията и благодетел на Мичев, е човек забогатял от Костовата приватизация? 

Познавачът на българският език,  явно е забравил, че желанието и амбицията, да станеш нещо е водещо, а самочувствието идва с успехите и оценката, че си се доказал. Но може и да не е забравил, а и на него самочувствие не му липсва, макар, че  не блести с нищо в журналистическото си битие.
То и няма как Мичев да има успехи след, като гледа на призванието, като на “прекрасен занаят”!

Коментари

ФЕЙСБУК